Teun van de Keuken schrijft veel over alle list en bedrog van de voedselindustrie (Volkskrant, 9/9). Hij adviseert deze keer om meer onbewerkt voedsel te gaan eten. Alleen, die verswaren (groente en fruit) deugen ook niet. Als je de versafdeling binnenloopt, altijd bij de ingang van de supermarkt, dan ziet het er allemaal fantastisch uit, maar het heeft bijna geen smaak meer. Tomaten, door de Duitsers laatdunkend “Wasserbombe” genoemd, zijn inderdaad waterig en smaken niet meer naar tomaat. Ook bananen hebben nauwelijks nog smaak. Aardbeien zien er prachtig uit, maar smaken naar niks. Appels zijn ware kanonskogels en smaken ook allemaal min of meer hetzelfde. Vooral het fruit heeft zijn kenmerkende aroma en smaak verloren.
Was het vroeger nog zo dat overrijp fruit op zijn lekkerst was. Ik herinner mij van vroeger een standwerker, die overrijpe bananen voor een zacht prijsje verkocht. Ze waren heerlijk. Tegenwoordig is overrijp fruit niet meer te eten, zo smerig. En dat is, als ze op de schaal liggen, al binnen een week. Er zal daardoor ook veel fruit worden weggegooid. We hebben zelf een oude appelboom, een Goudrenet. Bij onze appels proef je hoe rijk appels aan smaak en aroma kunnen zijn. Al helemaal als ze een paar maanden zijn doorgerijpt in de kelder. Kennelijk wordt er tegenwoordig met veredelde tegen ongedierte resistente gewassen gewerkt en kun je stellen dat wat de beestjes niet lekker vinden voor de mens ook niet lekker is. Als je onze appels doorsnijdt dan kleuren ze snel bruin (veel ijzer). De supermarktappels blijven maagdelijk wit. Bevatten die moderne rassen ook minder vitamines en mineralen? De verswaren dan maar kopen bij de biowinkel biedt ook geen oplossing, want ook daar smaken de tomaten naar niks. Kennelijk werken ze daar met dezelfde moderne rassen.
De supermarkten stunten altijd met de prijs in plaats van met de kwaliteit.
Misschien een idee om zich op kwaliteit te gaan onderscheiden met bijvoorbeeld als slogan: “Wij zijn het lekkerst”.